Inne
Błonnik rozpuszczalny – jak wpływa na zdrowie?

O tym, jak bardzo błonnik wpływa na stan jelit napisano już wiele. Co jakiś czas wiedza o nim ulega jednak zwiększeniu. Wyniki jednego z badań na ten temat opublikowano w American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. Dotyczyło wpływu spożywania błonnika rozpuszczalnego w wodzie na ogólny stan jelit, a wyniki wskazują bardzo wyraźną zależność.

Błonnik – czyli o czym właściwie mówimy?

Choć o błonniku mówi się często, nie każdy wie, czym on właściwie jest i gdzie występuje. W dużym skrócie to nietrawiony w układzie pokarmowym składnik występujący w roślinach. Istnieje zarówno w formie rozpuszczalnej w wodzie (i tutaj mówimy o między innymi pektynach, części hemiceluloz, alginianach, agarze, czy karagenach), jak i w postaci nierozpuszczalnej (takiej jak celuloza, ligniny, czy większość hemiceluloz).

Źródła pokarmowe błonnika

Poszczególne odmiany błonnika można w większych ilościach spotkać w różnych gatunkach roślin. Poniżej przedstawiamy tylko niektóre z nich – realna lista jest znacznie dłuższa.

a) Inulina – cykoria, mniszek lekarski, łopian, banany, czosnek, por, cebula.

b) Pektyny – maliny, porzeczki, jagody, ale też pigwa.

c) Agar – algi.

d) Lignina – buraki, brokuły, fasolka szparagowa.

e) Celuloza – brokuły, jarmuż, brukselka, groch.

f) Hemiceluloza – buraki, brukselka, chleb razowy.

Co warte zauważenia – w przypadku diety, w której przeważają pokarmy roślinne, w sposób naturalny błonnika jest znacznie więcej.

Dlaczego błonnik jest ważny dla jelit?

Przyczyna jest bardzo prosta. Choć sam nie jest trawiony, stanowi dobrą pożywkę dla flory bakteryjnej, a przy okazji ułatwia pozbywanie się z układu pokarmowego zbyt długo zalegających w nim resztek innych pokarmów. Poprzez wpływ na objętość stolca sprawia, ze lekko podrażniane ścianki jelit zaczynają pracować, co sprzyja przesuwaniu stolca dalej i przeciwdziała zaparciom, a pośrednio także stanom zapalnym, czy powstawaniu hemoroidów. Dodatkowo ułatwia tez pozbywanie się złego cholesterolu.

Błonnik, bakterie i stan jelit

W trakcie wspomnianych badań naukowcy sprawdzali jak obecność lub brak inuliny w diecie myszy wpływa na stan ich jelit. Okazało się, że jeśli była ona obecna, jelita stawały się mocniejsze i dłuższe. W trakcie analizowania wyników wykazano, że ma to związek z wpływem inuliny na ilość flory bakteryjnej, dla której stanowi ona pożywkę.

Co ważne, w trakcie badan okazało się także i to, że myszy, które nie spożywały inuliny były znacznie bardziej narażone na uleganie otyłości.

Jak się okazało, wraz z wzrostem populacji, flora bakteryjna produkowała więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stanowią paliwo dla ścianek jelita, a przy okazji oddziałują przeciwzapalnie. Warto też zaznaczyć, że uzupełnienie inuliny w diecie myszy powodowało poprawę stanu jelit.

Naukowcy sprawdzali tez czy podobne działanie na florę bakteryjną zostanie zaobserwowane w przypadku podania błonnika nierozpuszczalnego, okazało się jednak, ze nie.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zależności pomiędzy spożyciem błonnika, a stanem zdrowia, zachęcamy do odwiedzin na serwisie dietetyk.guru.

 

Materiał zewnętrzny

Zobacz również
Inne

Jeżeli zależy nam na tym, aby wprowadzić do naszego domu nutkę orientu, warto urządzić łazienkę w stylu marokańskim. Dzięki temu osiągniemy niezwykle oryginalne wnętrze. Czym...

Dzieci potrzebują świeżego powietrza i dostępu do słońca przez cały rok. Dzięki nim maluchy mogą się lepiej rozwijać i pozostać zdrowe. Ważne jest również oswajanie się z...

​ Krztusiec, inaczej koklusz, to choroba zakaźna, przenoszona drogą kropelkową. Charakterystycznym objawem schorzenia jest silny i wyczerpujący kaszel. Krztusiec u dorosłych bardzo często...