Inne
Grillujemy zimą – najsmaczniejsze potrawy

Oficjalny sezon grillowy rozpoczyna się w maju i trwa do czasu, gdy za oknem pojawi się jesienna, niesprzyjająca pogoda. Nie oznacza to jednak wcale, że na kolejne kilka miesięcy musimy zerwać z grillowaniem. Wręcz przeciwnie!

Z pomocą przychodzi nam bowiem technika, a mówiąc dokładniej, niezwykle przydatne urządzenie zwane grillem elektrycznym. Dzięki niemu jesteśmy w stanie przygotowywać pyszne potrawy praktycznie przez cały rok. Zwłaszcza że na rynku dostępne są modele niezwykle rozbudowane pod względem obsługiwanych funkcji. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaopatrzyć się w grill elektryczny ze specjalną płytą teflonową lub przystosowany do przygotowywania jajek sadzonych czy serów. Nasz potencjał kulinarny może więc zostać wykorzystany w sposób pełny.

Jakie potrawy z grilla elektrycznego?

Ze względu na budowę i funkcjonalność urządzeń dostępnych na rynku, z ich pomocą jesteśmy w stanie przygotować dowolną potrawę. Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na porządną porcję mięsa czy może lubujemy się w warzywach. Co więcej, tak przygotowane posiłki często są o wiele smaczniejsze niż te ze zwykłej patelni. Mają również więcej składników odżywczych. Wszystko to warto wykorzystać, realizując wiele pomysłowych przepisów.

  • Pieczarki z grilla elektrycznego – zaczynamy od zdrowej przekąski, która na dodatek nie będzie kosztować nas wiele. Wystarczy zakupić około 10 dużych pieczarek (np. portobello), pół cebuli, natkę pietruszki, pieprz, olej rzepakowy i 100 g tartej mozzarelli.

Zaczynamy od odcięcia nóżek pieczarek i pokrojenia ich w drobną kostkę. Kroimy również cebulę, jednocześnie rozgrzewając patelnię, na której wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego. Pieczarki i cebulkę smażymy do zarumienienia. Gdy całość się ostudzi, dodajemy mozzarellę, natkę pietruszki i pieprz (ilość według uznania). Główki pieczarek kładziemy na grill elektryczny (blaszki do dołu) i grillujemy przez 10 minut. Po tym czasie obracamy je i napełniamy wcześniej przygotowanym farszem. Po kolejnych 10 minutach danie jest już gotowe.

 

  • Karczek z grilla elektrycznego – skoro przystawkę mamy już gotową, przyszła pora na przygotowanie dania głównego, czyli mięsa. Na grilla idealnie nada się kilogram karkówki, do której dokupujemy olej, cebulę, czosnek, pieprz, przyprawę do grilla, sól, majeranek, ketchup, musztardę, słodką paprykę oraz liść laurowy.

Mięso myjemy, a następnie kroimy w plastry. Ich wielkość i grubość zależy od naszych indywidualnych preferencji. Po pokrojeniu warto mięso delikatnie rozbić. Po tej czynności musimy pokroić cebulę i cztery ząbki czosnku. Całość umieszczamy w misce, do której dodajemy pół szklanki oleju i wszystkie wspomniane przyprawy. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.

Mięso dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu smak mięsa będzie intensywniejszy. Po wyjęciu z lodówki, karkówka ląduje na grilla – smażymy po 4 minuty z każdej strony. Do tego wszystkiego warto przygotować puree z ziemniaków i jakąś pyszną sałatkę.

 

  • Banany z grilla elektrycznego – obiad kończymy dietetycznym deserem. Kupujemy banany w ilości dostosowanej do liczby gości, brązowy cukier oraz masło.

Bananów nie obieramy, z jednej strony nacinamy delikatnie skórę i lekko rozchylamy, tak aby zyskać dostęp do owocu. Środek banana smarujemy masłem i posypujemy mniej więcej dwoma łyżeczkami brązowego cukru. Całość kładziemy na grilla elektrycznego nacięcie do góry. Banany zdejmujemy wtedy, gdy będą miękkie.

 

Jak widać, grill elektryczny może posłużyć nam do przygotowywania naprawdę smakowitych potraw, które nie tylko nie kosztują wiele, ale również są stosunkowo proste w przygotowaniu. Wszystko to sprawia, że sezon grillowy może u nas trwać przez cały rok.

Po takim obiedzie możemy dodatkowo umilić sobie czas kolejny elektrycznym urządzeniem jakim jest ekspres do kawy. Bez wychodzenia z domu, możemy poczuć się jak w dobrej restauracji.

Artykuł sponsorowany

Zobacz również
Inne

O uzależnieniach mówi się i pisze bardzo dużo. To będzie sprawiać, że z jednej strony jest wrażenie, że ten problem dociera do szerokiego grona społeczeństwa i będzie traktowany z...

Koniec z receptami wypisywanymi ręcznie. Zbliża się czas e-recept. W Ministerstwie Zdrowia trwają prace nad pilotażem takiego rozwiązania. Pierwsze efekty mamy zobaczyć na początku...

Wakacje kojarzą się z czasem beztroski, relaksu i odpoczynku od obowiązków. Jesteśmy wtedy mniej ostrożni, odkładamy na bok profilaktyczne działania i tym samym stajemy się bardziej...