|   | 

Jakie są przyczyny występowania zespołu metabolicznego?

Zespół metaboliczny może być spowodowany dietą bogatą w cukry proste oraz tłuszcze nasycone i sól. Natomiast stres i brak ruchu sprzyjają otyłości i insulinooporności - częstej przyczynie cukrzycy typu 2., która jest następstwem zespołu metabolicznego.

Czym jest zespół metaboliczny?

Zespół metaboliczny jest też zwany zespołem Raevena, zespołem X lub zespołem insulinooporności. Obejmuje szereg powiązanych ze sobą czynników, zwiększających ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2., miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca, a także niepłodność, niealkoholowe stłuszczenie wątroby i inne powikłania w obrębie naczyń krwionośnych. Do zdiagnozowania zespołu metabolicznego potrzebne muszą zostać spełnione co najmniej trzy z pięciu kryteriów. Należą do nich:

  • obwód talii przekraczający 80 cm u kobiet i 94 cm u mężczyzn,
  • stężenie tzw. dobrego cholesterolu HDL poniżej 50 mg/dl u pań oraz niższe niż 40 mg/dl u mężczyzn lub leczenie zaburzenia poziomu tego parametru,
  • poziom trójglicerydów większy niż 150 mg/dl bądź leczenie ich zbyt wysokiego stężenia,
  • poziom glukozy we krwi badany na czczo przekraczający 100 mg/dl bądź leczenie farmakologiczne cukrzycy typu 2.,
  • ciśnienie tętnicze skurczowe powyżej 130 mm HG bądź rozkurczowe przewyższające poziom 85 mm Hg lub leczenie nadciśnienia tętniczego.

Najczęściej występuje kryterium zwiększonego obwodu pasa. Do 2005 r. uważało się, że jest ono niezbędne do rozpoznania zespołu metabolicznego. Warto wiedzieć, że aby poprawić tolerancję glukozy i uregulować zaburzenia gospodarki lipidowej (a więc poziom trójglicerydów i HDL), można przyjmować preparaty z żywymi kulturami bakterii.  Suplementy diety z probiotykami i prebiotykami, takie jak Sanprobi mogą zapobiec powstaniu zespołu metabolicznego lub złagodzić jego skutki.

Zespół metaboliczny a dieta

Aby zapobiec rozwojowi choroby, warto wiedzieć, co ją wywołuje. Do jej pojawienia się może prowadzić dieta bogata w węglowodany proste. Są one zawarte głównie w słodkich napojach i słodyczach. Cukry proste wymuszają bowiem produkcję dużych ilości insuliny na skutek szybkiego podniesienia się  poziomu glukozy we krwi. Tłuszcze nasycone i sól to także niekorzystne składniki diety, bowiem ich nadmiar prowadzi do rozwoju nadciśnienia. Zbyt mała ilość błonnika w diecie także zwiększa ryzyko powstania zespołu metabolicznego.

Brak ruchu

Siedzący tryb życia i brak regularnej aktywności fizycznej to kolejne czynniki prowadzące do tego schorzenia. Zbyt mała ilość ruchu jest bowiem przyczyną nadwagi i otyłości. Tłuszcz trzewny powoduje insulinooporność prowadzącą najczęściej do rozwoju cukrzycy typu 2. Natomiast otyłość sprzyja powstawaniu zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia.

Stresujący tryb życia

Stres jest kolejną przyczyną zespołu metabolicznego. Powoduje on produkcję hormonów stresowych, które zwiększają ilość trzewnej tkanki tłuszczowej, która odkłada się w organizmie. Jak wspomniano wyżej, powoduje ona insulinooporność i cukrzycę typu 2.

 

Materiał zewnętrzny

Zobacz również