Odżywianie
Czym się kierować kupując herbatę?

Herbata – napój spożywany przez każdego, niezależnie od wieku, płci czy pochodzenia. Pijemy ją do śniadania, podczas popołudniowego spotkania z przyjaciółmi, czy niedzielnych zabaw z rodziną – jednym słowem towarzyszy nam w każdej ważnej chwili. Kupując herbatę warto kierować się jej jakością, dlatego podpowiadamy na co szczególnie należy zwrócić uwagę.

Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje herbat – czarne, czerwone, zielone, białe, z dodatkami oraz bez. Pochodzące z Indii, Kenii, Chin oraz te najbardziej cenione przez znawców z Cejlonu. Wybór produktu jest ogromny, dlatego podpowiadamy w kilku wskazówkach, czym warto się kierować:  

1. Ręczny zbiór

Wybieraj herbatę tylko zbieraną ręcznie. Proces ten jest kosztowny oraz pracochłonny, ale zapewnia odpowiednią selekcję jakościową oraz ilościową listków podczas zbiorów – tylko dwa listki oraz pączek. Tylko te części herbacianego krzewu znajdziemy w herbatach Dilmah. Mechaniczny zbiór stosowany przez większość marek jest tańszy i bardzo szybki, ale wpływa na obniżenie jakości produktu.  

2. Herbata sypka czy w torebkach?

Dla komfortu konsumentów listki umieszczane są w torebkach, co wpływa na wygodę w jej zaparzaniu i nie mają one żadnego wpływu na smak napoju. W przypadku marki Dilmah herbaty w torebkach są tak samo wysokiej jakości, jak sypkie. Niezależnie od formy pakowania, listki herbat Dilmah zbierane są ręcznie, tradycyjnie przetwarzane oraz hermetycznie pakowane.

3. Duże czy małe listki herbaty?   

Różnica w wielkości listka herbaty wpływa jedynie na jej smak – duże liście dają delikatniejszy smak, małe zaś intensywniejszy.  

Zielona herbata

4. Czarna, zielona a może biała?

Wszystkie rodzaje herbat pochodzą z jednej rośliny – Camelia Sinensis. W przypadku herbaty czarnej proces produkcji przechodzi przez pięć etapów – więdnięcia, rolowania, fermentacji (utleniania), suszenia oraz sortowania pod względem wielkości liści. Herbata zielona nie podlega utlenianiu, dlatego jej liście są jaśniejsze, a uzyskany napar ma jaśniejszy kolor oraz lżejszy smak. Biała herbata powstaje tylko z nieprzetworzonych pączków herbacianych liści, dzięki którym zawdzięcza swoją niemal białą barwę. Niezależnie od wyboru, wszystkie posiadają zdrowotne właściwości, dzięki naturalnym związkom – polifenolom, które działają jako przeciwutleniacze – opóźniają procesy starzenia, mają działania przeciwnowotworowe czy obniżają poziom cholesterolu we krwi.

5. Jakie opakowanie wybierać?

Herbata marki Dilmah jest szczelnie pakowana na miejscu zbiorów – w Sri Lance. To wpływa na jej świeżość, naturalny smak, aromat oraz walory zdrowotne. Listki herbaty są bardzo wrażliwe i szybko tracą swoje właściwości, dlatego te transportowane luzem i pakowane z dala od plantacji są już niższej jakości.   

Dilmah to marka produkująca herbatę tradycyjną, powstająca tak, jak przed wiekami – ręcznie zbierana, długo suszona, delikatnie zwijana oraz dzielona na poszczególne wielkości, co jest dowodem jej najwyższej jakości – mówi Anna Pycińska – Dyrektor Marketingu Gourmet Foods, dystrybutora marki Dilmah – Dilmah to także pierwsza marka na Cejlonie, która nie wysyła surowca w świat, a cały proces produkcyjny (wytwarzanie, zbieranie, pakowanie oraz wysyłanie) znajduję się na Sri Lance, co pozwala na zapakowanie listków u samego źródła i otrzymanie w nich wszystkiego co najcenniejsze– dodaje.

Marka Dilmah dostępna jest w ponad 100 krajach na świecie. W ofercie znajdują się jej różne odmiany - czarna, czerwona, zielona oraz biała, które są uprawiane w zgodzie z naturą, w górach albo nad oceanem, często w tropikalnym słońcu albo w intensywnym deszczu. Te czynniki mają wpływ na jej niezwykły smak oraz różnorodną barwę – brązową, pomarańczową albo jasno żółtą.

Zobacz również
Odżywianie

Według badań przeprowadzonych przez firmę Captivate Network, praca latem jest o 20% mniej wydajna w porównaniu z innymi porami roku. Jak się okazuje, w tym czasie wskaźnik absencji rośnie...

W upalne dni, kiedy w mieszkaniach panuje zaduch, wcale nie mamy ochoty na jedzenie albo przeciwnie – jedlibyśmy wyłącznie zimne lody i pili napoje prosto z lodówki. Żadne z tych...

Korzystanie z termometru do grillowania mięsa pozwala przygotować perfekcyjnie wysmażone dania bez ich przesuszania i na 100% określić, czy zniszczyliśmy szkodliwe bakterie Samonella i E...