Odżywianie
Jakie produkty mięsne wybierać na diecie eliminującej gluten i laktozę?

Osoby eliminujące ze swojej diety gluten lub laktozę popełniają najczęściej jeden z dwóch błędów: albo całkowicie unikają spożywania wędlin, parówek czy kiełbas, albo przeciwnie – kupują je, nie mając pełnej świadomości, że te mogą zawierać nieprzychylne ich zdrowiu substancje. O tym, że istnieje złoty środek i wybierając właściwie można, a wręcz powinno się jeść produkty mięsne, nawet mając nietolerancję pokarmową, przekonuje dietetyk, Agnieszka Kopacz.

„Alergie pokarmowe znacznie uprzykrzają nam codzienne funkcjonowanie i sprawiają, że musimy szczególnie skrupulatnie układać swój codzienny jadłospis. Większość osób eliminujących z diety gluten czy laktozę, decyduje się nie w ogóle nie sięgać po wyroby typu wędliny, parówki czy kiełbasy. Tymczasem nie tędy droga. Wędliny – jeśli tylko są dobrej jakości – jak każde mięso dostarczają nam wielu potrzebnych składników, na czele z pełnowartościowym białkiem i żelazem, a także witaminami z grupy B, fosforem, cynkiem czy magnezem. Mogą śmiało stanowić część naszej diety, jednocześnie działając na nasza korzyść” – mówi Agnieszka Kopacz, dietetyk z poradni www.poradiety.pl.

Z punktu widzenia dietetyka

„Niestety, obecnie na rynku mamy często do czynienia z produktami, które mogą zaszkodzić osobom wrażliwym na niektóre substancje. Do wielu wyrobów mięsnych dodawane są bowiem laktoza i gluten. Ten ostatni ma za zadanie poprawić ich konsystencję, dodać objętości i sprawić, że są w stanie wchłonąć większą ilość wody. Gorszej jakości wędliny czy kiełbasy często są przez to nadmiernie wodniste, mają w sobie również zbyt wiele soli i niekorzystnych dla zdrowia substancji konserwujących.

Wyroby mięsne

Jeśli decydujemy się więc na wędliny i inne przetwory mięsne, zwracajmy szczególną uwagę na ich skład i sposób produkcji. Swoim pacjentom polecam produkty z innowacyjnej linii Natura marki Nove, które charakteryzują się tym, że ich receptura wolna jest nie tylko od glutenu i laktozy, ale także barwników, fosforanów, glutaminianów oraz „E” dodatków” – radzi dietetyk Agnieszka Kopacz.

Produkty, które wsparła natura

Linia Natura dedykowana jest wszystkim zwolennikom świadomego odżywiania się. Symbol przekreślonego kłosa - oznaczenie żywności spełniającej wymogi diety bezglutenowej - to gwarancja 100 % pewności, iż produkty są bezpieczne dla osób eliminujących gluten ze swojej diety. Ponadto, w wyrobach tych nie znajdziemy laktozy, barwników, fosforanów, glutaminianów oraz „E” składników. Do produkcji artykułów z linii Natura użyto wysokogatunkowego mięsa, które w stanowi aż 98% produktu. Jego smak i zapach podkreślają dodatki, takie jak suszone warzywa (seler, marchew) i owoce (acerola). W ofercie linii znajdziemy kiełbasy długie i krótkie, szynkę z tłuszczem, szynkę, kiełbasę krakowską, schab i parówki. „Bardzo się cieszę, że w sektorze rynku mięsnego i wędliniarskiego pojawia się coraz więcej takich propozycji jak linia Natura marki Nove. Jej produkty z czystym sumieniem polecam moim klientom, przekonując, że wybierając właściwie, mogą cieszyć się smakiem mięsa oraz dobrym samopoczuciem ‘’– dodaje Agnieszka Kopacz – dietetyk z poradni www.poradiety.pl.

Zobacz również
Odżywianie

Nasze mamy i babcie od zawsze powtarzały nam jak ważna w naszej diecie jest witamina C. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, zwracano szczególną uwagę na to, by regularnie przyjmować tę...

Według badań przeprowadzonych przez firmę Captivate Network, praca latem jest o 20% mniej wydajna w porównaniu z innymi porami roku. Jak się okazuje, w tym czasie wskaźnik absencji rośnie...

W upalne dni, kiedy w mieszkaniach panuje zaduch, wcale nie mamy ochoty na jedzenie albo przeciwnie – jedlibyśmy wyłącznie zimne lody i pili napoje prosto z lodówki. Żadne z tych...