Odżywianie
Prosty sposób na lekkie dania z udziałem bulionu

Potrawy na bazie bulionów to podstawa polskiej kuchni. Z ich udziałem powstają tradycyjne zupy, sosy i duszone mięsa, jak też dania bardziej nowatorskie, jak np. risotto. Jednak często, kiedy przychodzą ciepłe dni, ze stołów znikają nasze ulubione przysmaki. Kojarzą się bowiem z potrawami rozgrzewającymi, bardziej kalorycznymi. Tymczasem wcale tak nie musi być! Na bazie bulionu można zrobić także lekkie, klarowne zupy, pyszne chłodniki czy inne dania pełne wiosennych, świeżych produktów.

Brak czasu na przygotowanie aromatycznego wywaru też nie jest już przeszkodą. Marka Krakus przygotowała innowacyjny koncentrat bulionu warzywnego. Jego płynna forma zapewnia szybkość wykonania potrawy, a tradycyjna formuła – znany i lubiany smak. To produkt bez konserwantów, zagęstników i glutaminianu sodu, a to z kolei gwarantuje, że przygotowane danie będzie smaczne i doskonałej jakości.

Ulubione dania w wiosennej odsłonie

Jesienią i zimą, gdy za oknem temperatura była w okolicach zera, chętnie sięgaliśmy po potrawy, które miały nas rozgrzać. Gorąca, gęsta zupa na bazie bulionu czy mięsna pieczeń w sosie z jego udziałem – oto podstawy zimowego jadłospisu w wielu domach. Jednak wraz z nastaniem wiosny często próbujemy zmienić nasze menu na bardziej lekkie i delikatne. Dlatego, mimo faktu, że na ulubioną zupę, pieczeń czy zapiekankę wciąż mamy ochotę, wiele osób rezygnuje z ich obecności na swoich stołach. Zupełnie niesłusznie! Przecież także te potrawy mogą przybrać lżejszą formę. Wystarczy delikatna zmiana składników. Postawmy przede wszystkim na sezonowe, świeże warzywa oraz chude mięso lub ryby. Sam bulion także można zamienić na ten na bazie warzyw. W ten sposób stworzymy nasze ulubione dania w wiosennej odsłonie, np.: tradycyjny chłodnik czy klarowną, lekką zupę albo eleganckie risotto – wszystkie pełne świeżych, aromatycznych dodatków.

Jak widać, komponując jadłospis na pełen słońca dzień także można pomyśleć o potrawach, których podstawą jest bulion. Zwłaszcza, że wiosną jesteśmy bardziej aktywni i więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu. Dlatego tym bardziej potrzebujemy dań, które zaspokoją głód na dłużej i dostarczą nam energii– sycących, ale nie ciężkich. Lekkie potrawy na bazie bulionów z dodatkiem świeżych, aromatycznych warzyw i ziół na pewno spełnią te założenia. Jednocześnie pozwolą nam delektować się tak bardzo lubianymi smakami przez cały rok.

Zupa na bulionie

Koncentrat bulionu warzywnego w płynie – łatwo, lekko… i sprytnie!

Samodzielne przygotowanie dobrego, wartościowego wywaru, z którego powstanie pyszna zupa czy danie główne wymaga sporo czasu. Tymczasem tempo współczesnego życia i liczne zajęcia nie pozwalają nam na spędzanie długich godzin w kuchni. Rozwiązaniem są różnego rodzaju półprodukty, które pozwolą zaoszczędzić cenne chwile. Jednocześnie jednak coraz bardziej zwracamy uwagę, by to, co znajdzie się na naszym talerzu, było wartościowe, jak najmniej przetworzone i nie zawierało konserwantów. Próbujemy zatem pogodzić ze sobą dobry smak, szybkość przygotowania i odpowiedni skład potrawy. Wielu wydaje się to zbyt trudne i rezygnują, myśląc, że jedyną alternatywą jest powrót do wielogodzinnego pilnowania w kuchni parującego garnka z wywarem.

Tymczasem wcale tak nie musi być. Teraz, gdy już wiemy, że wiosenne, lekkie menu też może obfitować w dania z udziałem bulionu, warto sprawić, by znów zagościły one na naszych stołach. Zwłaszcza, że jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy sięgnąć po koncentrat bulionu warzywnego marki Krakus. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy wiosną i latem nie chcą rezygnować ze swoich ulubionych dań, a jednocześnie zwracają baczną uwagę na to, by ich posiłki powstawały z produktów wysokiej jakości, były wartościowe.

Koncentrat bulionu warzywnego Krakus to innowacyjny produkt o wyjątkowej recepturze – bez zagęstników, glutaminianu sodu i innych sztucznych dodatków. Te właściwości gwarantują tradycyjny smak i aromat pysznego bulionu. Z kolei płynna forma zapewnia wygodę i szybkość przygotowania domowego posiłku: ulubionej zupy, aksamitnego sosu czy pysznego risotto. Doskonale podkreśli także smak dań z makaronu i kaszy. Wystarczy wlać go do garnka, dodać wodę, świeże warzywa i zioła oraz inne ulubione dodatki. To naprawdę takie proste! Dzięki Krakusowi łatwo i szybko możemy przygotować swoje ulubione potrawy w lekkiej, wiosennej odsłonie, by – nie tracąc czasu w kuchni – móc cieszyć się posiłkiem z rodziną i najbliższymi.

W ofercie marki Krakus jest także dostępny koncentrat bulionu drobiowego. Również nie zawiera sztucznych dodatków i ma płynną formę.

Zobacz również
Odżywianie

Według badań przeprowadzonych przez firmę Captivate Network, praca latem jest o 20% mniej wydajna w porównaniu z innymi porami roku. Jak się okazuje, w tym czasie wskaźnik absencji rośnie...

W upalne dni, kiedy w mieszkaniach panuje zaduch, wcale nie mamy ochoty na jedzenie albo przeciwnie – jedlibyśmy wyłącznie zimne lody i pili napoje prosto z lodówki. Żadne z tych...

Korzystanie z termometru do grillowania mięsa pozwala przygotować perfekcyjnie wysmażone dania bez ich przesuszania i na 100% określić, czy zniszczyliśmy szkodliwe bakterie Samonella i E...