Profesjonalne tłumaczenia medyczne - czego dotyczą?
Tłumaczenia medyczne to przykład tłumaczeń specjalistycznych, to znaczy takich, które wymagają posiadania choć odrobiny kierunkowej wiedzy...
O tym, jak bardzo błonnik wpływa na stan jelit napisano już wiele. Co jakiś czas wiedza o nim ulega jednak zwiększeniu. Wyniki jednego z badań na ten temat opublikowano w American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. Dotyczyło wpływu spożywania błonnika rozpuszczalnego w wodzie na ogólny stan jelit, a wyniki wskazują bardzo wyraźną zależność.
Choć o błonniku mówi się często, nie każdy wie, czym on właściwie jest i gdzie występuje. W dużym skrócie to nietrawiony w układzie pokarmowym składnik występujący w roślinach. Istnieje zarówno w formie rozpuszczalnej w wodzie (i tutaj mówimy o między innymi pektynach, części hemiceluloz, alginianach, agarze, czy karagenach), jak i w postaci nierozpuszczalnej (takiej jak celuloza, ligniny, czy większość hemiceluloz).
Poszczególne odmiany błonnika można w większych ilościach spotkać w różnych gatunkach roślin. Poniżej przedstawiamy tylko niektóre z nich – realna lista jest znacznie dłuższa.
a) Inulina – cykoria, mniszek lekarski, łopian, banany, czosnek, por, cebula.
b) Pektyny – maliny, porzeczki, jagody, ale też pigwa.
c) Agar – algi.
d) Lignina – buraki, brokuły, fasolka szparagowa.
e) Celuloza – brokuły, jarmuż, brukselka, groch.
f) Hemiceluloza – buraki, brukselka, chleb razowy.
Co warte zauważenia – w przypadku diety, w której przeważają pokarmy roślinne, w sposób naturalny błonnika jest znacznie więcej.
Przyczyna jest bardzo prosta. Choć sam nie jest trawiony, stanowi dobrą pożywkę dla flory bakteryjnej, a przy okazji ułatwia pozbywanie się z układu pokarmowego zbyt długo zalegających w nim resztek innych pokarmów. Poprzez wpływ na objętość stolca sprawia, ze lekko podrażniane ścianki jelit zaczynają pracować, co sprzyja przesuwaniu stolca dalej i przeciwdziała zaparciom, a pośrednio także stanom zapalnym, czy powstawaniu hemoroidów. Dodatkowo ułatwia tez pozbywanie się złego cholesterolu.
W trakcie wspomnianych badań naukowcy sprawdzali jak obecność lub brak inuliny w diecie myszy wpływa na stan ich jelit. Okazało się, że jeśli była ona obecna, jelita stawały się mocniejsze i dłuższe. W trakcie analizowania wyników wykazano, że ma to związek z wpływem inuliny na ilość flory bakteryjnej, dla której stanowi ona pożywkę.
Co ważne, w trakcie badan okazało się także i to, że myszy, które nie spożywały inuliny były znacznie bardziej narażone na uleganie otyłości.
Jak się okazało, wraz z wzrostem populacji, flora bakteryjna produkowała więcej krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które stanowią paliwo dla ścianek jelita, a przy okazji oddziałują przeciwzapalnie. Warto też zaznaczyć, że uzupełnienie inuliny w diecie myszy powodowało poprawę stanu jelit.
Naukowcy sprawdzali tez czy podobne działanie na florę bakteryjną zostanie zaobserwowane w przypadku podania błonnika nierozpuszczalnego, okazało się jednak, ze nie.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zależności pomiędzy spożyciem błonnika, a stanem zdrowia, zachęcamy do odwiedzin na serwisie dietetyk.guru.
Materiał zewnętrzny
Tłumaczenia medyczne to przykład tłumaczeń specjalistycznych, to znaczy takich, które wymagają posiadania choć odrobiny kierunkowej wiedzy...
Zjawisko nietrzymania moczu nie zawsze ma złożony charakter. Nie zawsze towarzyszą mu też nasilone objawy. Zdarza się, że utrata kontroli...
Dokumentem, który stanowi obowiązkową część dokumentacji technicznej produktów chemicznych (w tym: substancji, mieszaniny, odpadów...
Skaleczenia, zadrapania, oparzenia, otarcia, odciski - takie drobne urazy przytrafiają się dość często każdemu z nas. O ile u osób...