|   | 

Soki warzywne, owocowe czy owocowo-warzywne?

Rozmaite soki goszczą w domu praktycznie każdego z nas. Mamy do wyboru całe mnóstwo smaków, więc najbardziej wymagający, jak i ci wybredni, są w stanie znaleźć coś dla siebie. Smakowite kompozycje możemy zakupić, by oszczędzić sobie czasu na ich przyrządzaniu bądź też znaleźć wolną chwilę i samodzielnie, w domowym zaciszu, przygotować sok z wybranych produktów. Dziś jednak rozważamy, który rodzaj soku – warzywny, owocowy, owocowo-warzywny – będzie dla nas lepszy i bardziej wartościowy.

Soki owocowe

Wbrew pozorom każdy typ soku będzie spełniał inne funkcje. Dostarczy innych składników do naszego organizmu, dlatego skrupulatnie wybieramy te odżywcze napoje. Soki owocowe częściej trafiają do naszego codziennego jadłospisu, bo są słodsze i niekiedy smaczniejsze od warzywnych kompozycji. Trzeba mieć jednak na uwadze, że owoce są zdecydowanie bardziej kaloryczne od warzyw. Znajdujemy w nich cukry proste – to między innymi z tego względu nie poleca się spożywania ich na kolację.

Soki owocowe powodują podnoszenie się poziomu insuliny we krwi, co niekoniecznie jest korzystnym zjawiskiem. Z drugiej strony owoce często dostarczają zupełnie innych składników niż warzywa. Nie musimy zatem rezygnować z soków owocowych, warto jednak, by w naszej diecie przeważały te przyrządzone z warzyw.

W przypadku owoców korzystajmy z tych sezonowych, by urozmaicać swoje smaki. Jeśli przyrządzamy sok w domu, postawmy na wolnoobrotowe wyciskarki do soków, dzięki którym przygotujemy smaczny i zdrowy napój, nawet z najmniejszych i najlżejszych owoców. To jeden ze sposobów na zadbanie o zdrowie, a o innych przeczytamy na stronie http://sps-ruczaj.pl/.

Soki warzywne

Zaleca się, by w codziennym menu zawrzeć pięć porcji warzyw i owoców, przy czym zachowujemy przewagę tych pierwszych. Jak wspomniano w poprzednim akapicie, warzywa w zdecydowanej większości nie podnoszą poziomu insuliny we krwi, poza tym są mniej kaloryczne. To dlatego poleca się, by to one stanowiły bazę do naszych wartościowych napojów.

Soki owocowo-warzywne

Jeszcze więcej możliwości dają mieszanki, czyli soki owocowo-warzywne. Możemy poszukać konkretnych przepisów, jeśli liczymy na ściśle określony efekt – odżywienie, odmłodzenie, poprawę funkcjonowania poszczególnych organów bądź całych układów.

Takie kompozycje są najsmaczniejsze i świetnie sprawdzają się w naszych jadłospisach, bo wnoszą sporo urozmaicenia. Przykładowo sok ze szpinaku, jarmużu czy kiełków, to dość specyficzny smak i aromat. Dodając owoc, który jest słodki, całą kompozycję zmieniamy w taką, która zaczyna nam o niebo lepiej smakować.

Przepisów w sieci nie brakuje, dlatego z powodzeniem możemy samodzielnie tworzyć takie soki. Z kolei gdy liczymy kalorie i nie do końca umiemy dobrać proporcje poszczególnych składników, nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z kupnych soków. Niekoniecznie tych sklepowych, ale tworzonych wedle indywidualnego zamówienia. Takich punktów oferujących świeże soki na zmówienie jest coraz więcej.

Najlepiej urozmaicajmy swoją codzienną dietę. Korzystajmy z ulubionych składników, ale i sezonowych produktów. Starajmy się przyrządzać je samodzielnie, by unikać dodatkowych porcji cukrów czy też sztucznych substancji. A jeśli już chcemy wybrać gotowy sok, znajdźmy firmę, która oferuje świeże i sprawdzone kompozycje, bez zbędnych dodatków.

 

Materiał zewnętrzny

Zobacz również