Co to jest dieta Low FODMAP i komu naprawdę pomaga?
Dieta Low FODMAP stała się prawdziwym ratunkiem dla osób zmagających się z problemami trawiennymi. Jej popularność wzrosła...
Witamina B1, czyli odkryta przez polskiego biochemika Kazimierza Funka tiamina, jest związkiem niezwykle ważnym dla prawidłowego metabolizmu węglowodanów, zdrowego serca oraz układu nerwowego i pracy mózgu.
Tiamina jest jedną z ośmiu niezbędnych witamin z grupy B, używaną przez prawie wszystkie komórki ciała. Ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie wytwarzać jej samodzielnie, musi być ona dostarczana z pożywienia. W krajach rozwiniętych bardzo rzadko się zdarza, aby człowiek nie dostarczał jej w optymalnych ilościach wraz z posiłkami. Istnieją jednak czynniki, które mogą zwiększyć ryzyko obniżonego poziomu wit B1. Należą do nich m.in. uzależnienie od alkoholu lub papierosów, cukrzyca i stosowanie leków moczopędnych w dużych dawkach. Czasem zaleca się suplementację tiaminy osobom, które właśnie przeszły operację chirurgiczną.
Zalecane dzienne spożycie (RDA) wit B1 zależy od wieku i płci oraz - u kobiet - od tego, czy aktualnie są w ciąży lub karmią:
dorosłe kobiety - 1,1 mg
kobiety karmiące piersią - 1,5 mg
kobiety ciężarne - 1,4 mg
dziewczęta (13-18 lat) - 1,1 mg
dziewczęta (10-12 lat) - 1 mg
dorośli mężczyźni - 1,3 mg
chłopcy (13-18 lat) - 1,2 mg
chłopcy (10-12 lat) - 1,1 mg
dzieci (7-9 lat) - 0,9 mg
dzieci (6-4 lat) - 0,6 mg
dzieci (1-3 lat) - 0,5 mg.
Co istotne, tiamina ma ograniczone wchłanianie (5 mg na dobę), stąd nie sposób jej przedawkować.
Wit B1 bardzo łatwo jest sobie dostarczyć wprost z pożywienia. Jej bogatym źródłem są produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz chude mięso.
Zawartość tiaminy w produktach zbożowych (na 100 g):
otręby owsiane - 1,170 mg
pieczywo pszenne - 0,077–0,254 mg
pieczywo żytnie - 0,092–0,192 mg
Zawartość tiaminy w roślinach strączkowych (na 100 g):
soczewica czerwona - 0,169 mg
groszek - 0,266 mg
Zawartość witaminy B1 w mięsie (na 100 g):
schab wieprzowy - 0,402–0,989 mg
wątróbka wieprzowa - ok. 0,4 mg
mięso z kurczaka - 0,080–0,090 mg
mięso indycze - 0,036–0,078 mg
Witamina B1 występuje w suplementach diety w kilku formach chemicznych, z których najczęściej można spotkać pirofosforan tiaminy oraz chlorowodorek tiaminy. Czym różnią się od siebie? Pirofosforan tiaminy (znany też jako TPP) to forma aktywna, tj. biologicznie czynna tej witaminy. W tej postaci tiamina jest kofaktorem ponad 20 enzymów odgrywających rolę w wielu szlakach metabolicznych i kofaktorem reakcji biochemicznych. Z kolei chlorowodorek tiaminy jest wysoko biodostępną formą wit B1, ale wymaga najpierw konwersji w ludzkim ciele do postaci pirofosforanu, aby zacząć oddziaływać.
Więcej o witaminach i minerałach przeczytasz na stronie producenta personalizowanych suplementów diety https://pure4me.pl/.
Artykuł partnera
Dieta Low FODMAP stała się prawdziwym ratunkiem dla osób zmagających się z problemami trawiennymi. Jej popularność wzrosła...
W dzisiejszych czasach dieta bezglutenowa zdobywa coraz większą popularność. Eliminacja zbóż takich jak pszenica...
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na swoje zdrowie i dba o to, co znajduje się na ich talerzu. W miarę jak tempo...
Oliwa smakowa to coraz bardziej popularny produkt, który zachwyca zarówno profesjonalnych szefów kuchni, jak i amatorów gotowania. Wzbogacona...
