Szybki i wolny metabolizm - Jak wpływa na organizm?
Szybki metabolizm to tempo przemiany materii, do którego dąży każdy, kto chce schudnąć. Dieta przyspieszająca metabolizm ma za zadanie pomóc...
Witamina B1, czyli odkryta przez polskiego biochemika Kazimierza Funka tiamina, jest związkiem niezwykle ważnym dla prawidłowego metabolizmu węglowodanów, zdrowego serca oraz układu nerwowego i pracy mózgu.
Tiamina jest jedną z ośmiu niezbędnych witamin z grupy B, używaną przez prawie wszystkie komórki ciała. Ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie wytwarzać jej samodzielnie, musi być ona dostarczana z pożywienia. W krajach rozwiniętych bardzo rzadko się zdarza, aby człowiek nie dostarczał jej w optymalnych ilościach wraz z posiłkami. Istnieją jednak czynniki, które mogą zwiększyć ryzyko obniżonego poziomu wit B1. Należą do nich m.in. uzależnienie od alkoholu lub papierosów, cukrzyca i stosowanie leków moczopędnych w dużych dawkach. Czasem zaleca się suplementację tiaminy osobom, które właśnie przeszły operację chirurgiczną.
Zalecane dzienne spożycie (RDA) wit B1 zależy od wieku i płci oraz - u kobiet - od tego, czy aktualnie są w ciąży lub karmią:
dorosłe kobiety - 1,1 mg
kobiety karmiące piersią - 1,5 mg
kobiety ciężarne - 1,4 mg
dziewczęta (13-18 lat) - 1,1 mg
dziewczęta (10-12 lat) - 1 mg
dorośli mężczyźni - 1,3 mg
chłopcy (13-18 lat) - 1,2 mg
chłopcy (10-12 lat) - 1,1 mg
dzieci (7-9 lat) - 0,9 mg
dzieci (6-4 lat) - 0,6 mg
dzieci (1-3 lat) - 0,5 mg.
Co istotne, tiamina ma ograniczone wchłanianie (5 mg na dobę), stąd nie sposób jej przedawkować.
Wit B1 bardzo łatwo jest sobie dostarczyć wprost z pożywienia. Jej bogatym źródłem są produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz chude mięso.
Zawartość tiaminy w produktach zbożowych (na 100 g):
otręby owsiane - 1,170 mg
pieczywo pszenne - 0,077–0,254 mg
pieczywo żytnie - 0,092–0,192 mg
Zawartość tiaminy w roślinach strączkowych (na 100 g):
soczewica czerwona - 0,169 mg
groszek - 0,266 mg
Zawartość witaminy B1 w mięsie (na 100 g):
schab wieprzowy - 0,402–0,989 mg
wątróbka wieprzowa - ok. 0,4 mg
mięso z kurczaka - 0,080–0,090 mg
mięso indycze - 0,036–0,078 mg
Witamina B1 występuje w suplementach diety w kilku formach chemicznych, z których najczęściej można spotkać pirofosforan tiaminy oraz chlorowodorek tiaminy. Czym różnią się od siebie? Pirofosforan tiaminy (znany też jako TPP) to forma aktywna, tj. biologicznie czynna tej witaminy. W tej postaci tiamina jest kofaktorem ponad 20 enzymów odgrywających rolę w wielu szlakach metabolicznych i kofaktorem reakcji biochemicznych. Z kolei chlorowodorek tiaminy jest wysoko biodostępną formą wit B1, ale wymaga najpierw konwersji w ludzkim ciele do postaci pirofosforanu, aby zacząć oddziaływać.
Więcej o witaminach i minerałach przeczytasz na stronie producenta personalizowanych suplementów diety https://pure4me.pl/.
Artykuł partnera
Szybki metabolizm to tempo przemiany materii, do którego dąży każdy, kto chce schudnąć. Dieta przyspieszająca metabolizm ma za zadanie pomóc...
Słodszy, aniżeli tradycyjny cukier z buraków cukrowych, naturalny, niskokaloryczny i zdrowy. Ksylitol jest naturalnym słodziwem...
Soki i koktajle robione w domu to pewność, iż napój będzie nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Warto zrezygnować ze sklepowych produktów...
Wakacyjne wyjazdy, zmiana sposobu odżywiania, wysokie temperatury i swobodna atmosfera – wszystko to sprzyja infekcjom układu pokarmowego...