Czy warto używać oliwy smakowej w codziennej kuchni?
Oliwa smakowa to coraz bardziej popularny produkt, który zachwyca zarówno profesjonalnych szefów kuchni, jak i amatorów gotowania. Wzbogacona...
Osoby eliminujące ze swojej diety gluten lub laktozę popełniają najczęściej jeden z dwóch błędów: albo całkowicie unikają spożywania wędlin, parówek czy kiełbas, albo przeciwnie – kupują je, nie mając pełnej świadomości, że te mogą zawierać nieprzychylne ich zdrowiu substancje. O tym, że istnieje złoty środek i wybierając właściwie można, a wręcz powinno się jeść produkty mięsne, nawet mając nietolerancję pokarmową, przekonuje dietetyk, Agnieszka Kopacz.
„Alergie pokarmowe znacznie uprzykrzają nam codzienne funkcjonowanie i sprawiają, że musimy szczególnie skrupulatnie układać swój codzienny jadłospis. Większość osób eliminujących z diety gluten czy laktozę, decyduje się nie w ogóle nie sięgać po wyroby typu wędliny, parówki czy kiełbasy. Tymczasem nie tędy droga. Wędliny – jeśli tylko są dobrej jakości – jak każde mięso dostarczają nam wielu potrzebnych składników, na czele z pełnowartościowym białkiem i żelazem, a także witaminami z grupy B, fosforem, cynkiem czy magnezem. Mogą śmiało stanowić część naszej diety, jednocześnie działając na nasza korzyść” – mówi Agnieszka Kopacz, dietetyk z poradni www.poradiety.pl.
Z punktu widzenia dietetyka
„Niestety, obecnie na rynku mamy często do czynienia z produktami, które mogą zaszkodzić osobom wrażliwym na niektóre substancje. Do wielu wyrobów mięsnych dodawane są bowiem laktoza i gluten. Ten ostatni ma za zadanie poprawić ich konsystencję, dodać objętości i sprawić, że są w stanie wchłonąć większą ilość wody. Gorszej jakości wędliny czy kiełbasy często są przez to nadmiernie wodniste, mają w sobie również zbyt wiele soli i niekorzystnych dla zdrowia substancji konserwujących.
Jeśli decydujemy się więc na wędliny i inne przetwory mięsne, zwracajmy szczególną uwagę na ich skład i sposób produkcji. Swoim pacjentom polecam produkty z innowacyjnej linii Natura marki Nove, które charakteryzują się tym, że ich receptura wolna jest nie tylko od glutenu i laktozy, ale także barwników, fosforanów, glutaminianów oraz „E” dodatków” – radzi dietetyk Agnieszka Kopacz.
Produkty, które wsparła natura
Linia Natura dedykowana jest wszystkim zwolennikom świadomego odżywiania się. Symbol przekreślonego kłosa - oznaczenie żywności spełniającej wymogi diety bezglutenowej - to gwarancja 100 % pewności, iż produkty są bezpieczne dla osób eliminujących gluten ze swojej diety. Ponadto, w wyrobach tych nie znajdziemy laktozy, barwników, fosforanów, glutaminianów oraz „E” składników. Do produkcji artykułów z linii Natura użyto wysokogatunkowego mięsa, które w stanowi aż 98% produktu. Jego smak i zapach podkreślają dodatki, takie jak suszone warzywa (seler, marchew) i owoce (acerola). W ofercie linii znajdziemy kiełbasy długie i krótkie, szynkę z tłuszczem, szynkę, kiełbasę krakowską, schab i parówki. „Bardzo się cieszę, że w sektorze rynku mięsnego i wędliniarskiego pojawia się coraz więcej takich propozycji jak linia Natura marki Nove. Jej produkty z czystym sumieniem polecam moim klientom, przekonując, że wybierając właściwie, mogą cieszyć się smakiem mięsa oraz dobrym samopoczuciem ‘’– dodaje Agnieszka Kopacz – dietetyk z poradni www.poradiety.pl.
Oliwa smakowa to coraz bardziej popularny produkt, który zachwyca zarówno profesjonalnych szefów kuchni, jak i amatorów gotowania. Wzbogacona...
Schudnąć, a jednocześnie cieszyć się smacznym jedzeniem - to marzenie wielu osób, które podejmują się wyzwania odchudzania. Wybór...
Zdrowa dieta jest bardzo ważna dla naszego życia. Spożywanie zbilansowanej i zdrowej żywności dostarcza organizmowi niezbędnych składników...
W trakcie zakupów na sklepowych półkach możemy spotkać dwa rodzaje olejów – rafinowane i nierafinowane. Jednak co kryje się pod tymi...