|   | 

Zdrowa słodycz, która nie tuczy- ksylitol jako substytut tradycyjnego cukru

Słodszy, aniżeli tradycyjny cukier z buraków cukrowych, naturalny, niskokaloryczny i zdrowy. Ksylitol jest naturalnym słodziwem, pozyskiwanym pierwotnie z kory brzozowej. Obecnie, oprócz tradycyjnego ksylitolu fińskiego (pozyskiwanego z brzozy) na rynku dostępny jest też ksylitol chiński, pozyskiwany z kukurydzy. Fiński ksylitol pozyskiwany jest tradycyjną, nieskomplikowaną metodą (za pomocą kwasów lub grzybów), jest ekologiczny i nie jest modyfikowany genetycznie. Produkcja ksylitolu chińskiego jest znacznie tańsza, niemniej wiąże się z dodatkowymi etapami wytwarzania. Aby uzyskać gotowy produkt, konieczna hydroliza masy (dodatkowa obróbka), a kukurydza częstokroć jest modyfikowana genetycznie. 

Biały i słodki, ale znacznie zdrowszy

Z perspektywy chemicznej ksylitol stanowi alkohol cukrowy, bowiem składa się z cząsteczki cukru i cząsteczki alkoholu. Mocniej pobudza kubki smakowe, aniżeli tradycyjny cukier, toteż dla uzyskania tej samej intensywności smaku potrzeba mniej produktu. Sam ksylitol jest o około 40 procent mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier (100 gram ksylitolu to 240 kcal, dla porównania 100 gram cukru to aż 405 kcal), a mniejsze jego zapotrzebowanie dodatkowo obniża kaloryczność. Oprócz wartości energetycznej, ksylitol znacząco wyróżnia się na tle cukru indeksem glikemicznym. IG tego słodziwa jest aż czternastokrotnie niższe od produktu z buraków cukrowych. Powyższe atrybuty stanowią idealny zamiennik dla cukru dla diabetyków, osób będących na diecie oraz dbających o zdrowy styl życia.

Nie tylko walory smakowe

Oprócz niskiej kaloryczność i indeksu glikemicznego, warto zwrócić uwagę na działanie bakteriobójcze ksylitolu. Na bazie ksylitolu produkuje się środki do higieny jamy ustnej (pasty do zębów, zwłaszcza dla dzieci, płyny do płukania ust, spraye odświeżające oddech). Ksylitol do celów spożywczych (słodzenie kawy, herbaty i innych napojów, do wypieków) dostępny jest w formie białego proszku, dobrze rozpuszczającego się w cieczach. Przy wyborze ksylitolu należy zwracać szczególną uwagę na jego pochodzenie oraz jakość. Najlepszym wyborem jest ksylitol fiński, który najlepiej kupować u "sprawdzonego dostawcy".

Ograniczenia w spożyciu

Nadmierne spożycie ksylitolu nie jest wskazane. Ten polisacharyd fermentuje się dopiero na końcu układu pokarmowego, w jelicie grubym. Ta cecha ma swoje zalety- nie niszczy szkliwa i chroni przed próchnicą, gdyż nie powoduje wydzielania kwasów w jamie ustnej, jednak nadmierna ilość może powodować bolesne wzdęcia, a nawet biegunki. Warto wziąć pod uwagę także aspekt psychologiczny- słodki smak uzależnia, co może zachwiać zdrowym stylem odżywiania. Ksylitol jest znacznie droższy od zwykłego cukru, jednak "oferowane na rynku gramatury" są wystarczające, aby wprowadzić słodkie urozmaicenie diety. Ponadto ze względu na słodszy smak, zużywa się go znacznie mniej, aniżeli zwykłego cukru.

Zdrowy styl życia nie wyklucza drobnych przyjemności. Odpowiedni wybór daje korzyści nie tylko dla podniebienia, ale także dla zdrowia. Słodycz może być naturalna, dietetyczna i w dodatku korzystna dla organizmu.

Artykuł partnera

Zobacz również